Wybór odpowiedniej frytkownicy do swojej kuchni

Frytkownica jest to urządzenie służące do smażenia potraw w gorącym oleju, używamy go w głównej mierze do smażenia frytek. Do urządzenia wlewamy różnego rodzaju olej, a później smażymy frytki lub inne potrawy, aż do uzyskania odpowiedniego koloru, smaku i chrupkości. Najczęściej frytkownica posiada w swojej budowie miskę z wnętrzem pokrytym nieprzywierająca powłoką teflonową. Są jednak wyjątki – ostatnim krzykiem mody w polskich kuchniach są frytkownice beztłuszczowe, które jak ich nazwa wskazuje nie wykorzystują oleju do przygotowania frytek.

 

  • Rodzaje popularnych frytkownic

 

  • Frytkownice tradycyjne (olejowe) –  najbardziej popularny model frytkownicy na rynku, napełniany sporą ilością oleju. Pozwala przygotować wiele dań smażonych na głębokim tłuszczu. Ten model frytkownic przygotowuje potrawy bardzo szybko i sprawnie, jednak musimy pamiętać o sporej ilości oleju podczas jej użytkowania. Mechanizm działa gdy wlewamy olej do podgrzewanej przez urządzenie misy i ustawiamy odpowiednią temperaturę. Następnie frytki lub inne produkty wkładamy do koszyka i zanurzamy w misie. 
  • Frytkownice beztłuszczowe –  ten rodzaj frytkownic charakteryzuję się trochę inną konstrukcją.  W tym przypadku zamiast tłuszczu w procesie obróbki termicznej używane jest  gorące powietrze. Potrzebujemy niewielką ilość oleju, jedynie kilka łyżek wystarczy by przygotować pyszne potrawy. Należy jednak przy tym modelu zwrócić uwagę na to że frytkownica beztłuszczowa przygotuje frytki zupełnie inne w konsystencji niż jej wysokotłuszczowa siostra, będą one lżejsze jednak mogą być również mniej chrupiące. 
  • Frytkownice do zabudowy- Ten model występuje dość rzadko, jednak jest on coraz bardziej dostępny. Taki rodzaj jest na stałe wbudowany w kuchenny blat i często jest umieszczany obok płyt grzewczych. Frytkownice tego typu najczęściej nie posiadają żadnych dodatkowych elementów, natomiast dobrze komponują się  z innymi urządzeniami AGD. 

 

  • Co możemy usmażyć dzięki frytkownicy?

 

  • Frytki z ziemniaka 
  • Warzywa w panierce
  • Kurczak w cieście
  • Pączki
  • Faworki
  • Grzyby
  • Ryby 
  • Frytki z batatów lub innych warzyw
  • Owoce morza

 

  • Wybierz odpowiednią frytkownicę – garść przydatnych informacji

 

Wybierając frytkownicę powinniśmy zwrócić uwagę na : 

  • moc frytkownicy- jeżeli mamy zamiar dość często przyrządzać rmocno zmrożone produkty to  dobrym pomysłem będzie zakup sprzętu z minimalną mocą około 1500W . Natomiast ze świeżo skrojonymi ziemniakami poradzi sobie z kolei każda frytkownica, nawet ta z 700-800W mocy. Na rynku znajdziemy frytkownice nawet do 4500 W które sprawdzą się np. w restauracjach, barach.
  • pojemność frytkownicy- od tego parametru zależy ilość frytek który będziemy w stanie smażyć za jednym razem, dlatego wybierając frytkownicę dla dużej rodziny, powinniśmy pamiętać o jak największej pojemności. 
  • kosz na frytki-  Standardowe wartości objętości kosza to od 0,5 kg do nawet 1,5 kg, tutaj wybór zależy  tak naprawdę od naszych preferencji. Warto wspomnieć że na rynku znajdziemy również modele z dwoma koszami, co może szybko rozwiązać problem zbyt płaskiego kosza. Zużycie tłuszczu może z kolei zniwelować obecność obrotowego kosza, która efektywnie zanurza frytki z oleju i zmniejsza jego użycie nawet o 50%. 
  • filtry frytkownicy- Podstawowym zabezpieczeniem jest filtr metalowy znajdujący się najczęściej w pokrywie komory zatrzymujący jednak tylko sam tłuszcz. Wiele frytkownic posiada też filtr węglowy. Powstrzymuje on zapach gorącego oleju. Dlatego warto pomyśleć o zakupie modelu który będzie posiadał oba zabezpieczenia. 

Post Author:

Dodaj komentarz