Panele podłogowe w kuchni – czy to dobry pomysł?

Podczas budowy domu czy remontu mieszkania, wiele osób staje przed dylematem, jaką podłogę wybrać do kuchni. Większość z nas stawia na płytki, gres lub terakotę. Podłoga w kuchni powinna być trwała, odporna na zabrudzenia i częstą eksploatację, a także powinna mieć odpowiednią wytrzymałość na ścieranie i wilgoć. Mimo szerokiej gamy kolorów, panele podłogowe w kuchni są jeszcze mało popularne. Nowoczesne podłogi laminowane mają coraz lepszą wytrzymałość oraz właściwości, dzięki którym są trwałe i odporne na wszelkie uszkodzenia. Są również stosunkowo tanie i łatwe w montażu, a dzięki nim możemy stworzyć ciekawe i nowoczesne aranżacje naszego wnętrza.

Jakie panele do kuchni wybrać?

Decydując się na podłogę laminowaną w sercu naszego domu czy mieszkania, należy zwrócić uwagę na kilka właściwości:

  • klasa ścieralności – jest to cecha, która wpływa na trwałość paneli, dlatego im wyższa, tym wyższa jest odporność górnej warstwy podłogi. Należy wybrać przynajmniej klasę AC3, optymalnym rozwiązaniem jest AC4, a najwyższą klasą ścieralności jest AC5.
  • klasa użyteczności – na opakowaniach paneli podłogowych obok klasy ścieralności możemy znaleźć klasę użyteczności, która występuje w przedziale od 21 do 33. Pierwsza z cyfr oznacza rodzaj pomieszczenia (2 – pomieszczenie mieszkalne, 3 – pomieszczenie użyteczności publicznej), druga natomiast symbolizuje poziom intensywności użytkowania podłogi od 1 do 3 (gdzie 1 to pomieszczenie o niskim natężeniu ruchu, a 3 to pomieszczenie o wysokim natężeniu ruchu). Panele w kuchni powinny posiadać klasę użyteczności przynajmniej 32.

Panele podłogowe odporne na wilgoć

Nawet najlepszy parkiet może się zniszczyć lub wybrzuszyć, gdy mocno zawilgnie, ponieważ woda jest największym wrogiem drewna. Panele podłogowe do kuchni powinny posiadać środkową warstwę paneli (rdzeń) wykonany ze specjalnie impregnowanej płyty HDF, która jest bardziej odporna na wodę. Dobre panele są też zaimpregnowane na krawędziach specjalnym preparatem lub woskiem lub posiadają gumowy pasek wzdłuż dłuższej krawędzi, a uszczelnienie wzdłuż krótszej, dzięki czemu są trwale zabezpieczone przed wilgocią.

Panele podłogowe, które posiadają podwyższoną odporność na wilgoć oraz wodę są specjalnie oznaczone przez ich producenta. Oznakowanie Aqua-resistant lub Aqua-stop (co oznacza jeszcze wyższą klasę zabezpieczenia) można znaleźć na opakowaniu. Decydując się na podłogę w kuchni, warto kupić panele z tym symbolem, żeby mieć większą pewność, że nie zawilgotnieją zbyt szybko.

Warto pamiętać, że nie ma na rynku paneli, które byłyby wodoodporne w 100%. Możemy jednak wybrać takie, które będą posiadały większą odporność na wilgoć. Jeżeli zdarzy się, że panele podłogowe mocno nasiąkną wodą, na przykład w trakcie awarii, konieczna będzie ich wymiana na nowe.

Post Author:

Dodaj komentarz